
Witamina D - słoneczna witamina
Witamina D dzieli się na dwa rodzaje: D2 (ergokalcyferol) oraz D3 (cholekalcyferol). D3 jest typowa dla zwierząt, natomiast D2 występuje w świecie roślin. Około 70-90% ludzi cierpi na niedobór tej witaminy.
Najważniejsze jej funkcje to:
- zwiększa wchłanianie wapnia i fosforu w organizmie
- wpływa na stan kości i zębów
- zwiększa odporność organizmu
- stabilizuje działanie układu krwionośnego
- obniża ciśnienie krwi
- wspiera funkcjonowanie mięśni i układu nerwowego.
Zbyt małe lub zbyt nadmierne spożycie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jest szkodliwe dla zdrowia.
Niedobory witaminy D:
- odwapnienie kości -> stają się słabe i łatwo ulegają odkształceniom;
- u dzieci i młodzieży brak witaminy D powoduje krzywicę;
- u dorosłych może prowadzić do osteoporozy lub osteomalacji;
- obniża się odporność organizmu na infekcje i zachorowania;
- obniżone samopoczucie, które może prowadzić do depresji;
- brak energii i ciągłe zmęczenie.
Teoretycznie wystarczającą ilość witaminy D3 możemy uzyskać z ekspozycji na słońce. Praktycznie natomiast, ze względu na wiek, nasze miejsce zamieszkania, kolor skóry, czy też styl życia jest to wręcz niemożliwe. Znaczącym czynnikiem ryzyka powstawania niedoboru witaminy D jest obfite stosowanie środków ochronnych przed słońcem (kremy, ubranie, praca w zamkniętych pomieszczeniach).
Dzienne zapotrzebowanie na słoneczną witaminę to średnio 4000 IU. Najnowsze badania wskazują maksymalne bezpieczne dzienne dawkowanie na poziomie 10000 IU.
Występowanie tylko w produktach zwierzęcych (wyjątek grzyby). Najwięcej znajdziemy jej w tranie i rybach morskich. Jednak ze względu na znikomą jej ilość w pożywieniu, nie jesteśmy w stanie przyjąć dostatecznie dużej dawki w pożywieniu. Dlatego osoby z obniżonym stężeniem witaminy D3 w organizmie powinny stosować odpowiednie suplementy diety, np. Witamina D3 wraz z K2.
Jako, że witamina D jest rozpuszczalna w tłuszczach, może jej nadmiar magazynować się w naszym organizmie. Zbyt duże przyjmowanie witaminy może prowadzić do hiperwitaminozy.
Nadmiar witaminy D:
- utrata apetytu;
- bóle mięśni;
- w niektórych narządach może odkładać się wapń.
Źródło: Podstawy żywienia człowieka, D. Czerwińska, E. Gulińska oraz Witamina D: Słoneczny hormon naszego zdrowia, dr Jorg Spitz, Williem Grant